Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού



Με τον Χριστό θα μεταμορφωθούμε στην Ανάσταση

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Το κατά Ματθαίο ευαγγέλιο μας  δείχνει πόσο ο Ιησούς εκτιμά τους μαθητές του. Δεν τους αφήνει να τρέφουν αυταπάτες.  Τους φανερώνει την αλήθειά Του σε όλη της τη βαρύτητα, τους  προειδοποιεί  για το επικείμενο πάθος και τον θάνατό του (Mτ 16,22). Αυτό,  βέβαια όχι μόνο ταράζει τους μαθητές του ,  αλλά και τους αποπροσανατολίζει και κλονίζει την πίστη τους. 
Ο Ιησούς δεν τους προσφέρει μόνο το δώρο  της Πίστεως με την διδασκαλία του, ως ένα σπόρο,  αλλά και την ζωή του στην οποία τους μυεί και τους εισάγει στην ζωή της χάρης του Θεού.  Είναι εκεί, κάθε στιγμή ως πηγή, στήριγμα και βοήθεια της πίστης που προσφέρει. Βοηθά  εκείνον που αποδέχεται το δώρο της πίστεως να ανοίξει τις πόρτες της ύπαρξής και τους οδηγεί,   αυτή να γίνει η καθημερινή ζωή του μαθητή. Χρειάζεται δύναμη, κουράγιο, υπομονή, επιμονή, αγάπη και πάνω απ’ όλα προσευχή όχι μόνο εκ μέρους του αποδέκτη, δηλ. του μαθητή, του πιστού, αλλά και  εκ μέρους του δωρητή και κήρυκα.

Από το  κατά Ματθαίο  ΄Αγιο Ευαγγέλιο  Μτ. 17,1-9
Και μετά από έξι μέρες, ο Ιησούς παίρνει μαζί του τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη τον αδελφό του και τους ανεβάζει μόνους σ' ένα ψηλό βουνό. Και μεταμορφώθηκε μπροστά τους και το πρόσωπό του έλαμψε σαν τον ήλιο, ενώ τα φορέματά του έγιναν λευκά σαν το φως. Και ιδού, τους εμφανίσθηκαν ο Μωυσής και ο Ηλίας που συνομιλούσαν μαζί του. Κι ο Πέτρος είπε στον Ιησού: "Κύριε, είναι ωραίο να μείνουμε εδώ. Αν θέλεις, θα κάμω εδώ τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία". Κι ενώ ακόμα αυτός μιλούσε, μια φωτεινή νεφέλη τους σκέπασε. Και ιδού, μια φωνή ακούσθηκε απ' τη νεφέλη που έλεγε: "Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Σ'αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου.  Αυτόν να ακούτε!". 6'Οταν οι μαθητές το άκουσαν έπεσαν με το πρόσωπο στη γη και φοβήθηκαν πολύ. Κι ο Ιησούς πλησίασε και αγγίζοντάς τους, είπε: "Σηκωθείτε και μη φοβάσθε!". Και σηκώνοντας τα μάτια τους δεν είδαν κανένα, παρά αυτόν, τον Ιησού, μόνο. Κι ενώ κατέβαιναν απ' το βουνό, τους έδωσε εντολή ο Ιησούς, λέγοντας: "Σε κανένα να μην διηγηθείτε το όραμα, εωσότου ο Υιός του ανθρώπου αναστηθεί απ'τους νεκρούς".

Λόγος του Κυρίου 

Η ευαγγελική μας περικοπή μας διηγείται ότι ο Δάσκαλος  “ μετά από έξι μέρες,πήρε το Πέτρο τον Ιάκωβο και  τον Ιωάννη και τους οδήγησε σε ένα ψηλό βουνό, κατά μέρος”.  
Ο χρονικός προσδιορισμός“ μετά από έξι μέρες” δηλώνει ότι πριν έξη μέρες ο Ιησούς για πρώτη φορά είχε μιλ’ήσει στους μαθητές του επικείμενο πάθος του. 
Όσο για το “σ’ ένα ψηλό βουνό, κατά μέρος”,  μερικοί ταυτίζουν αυτό το βουνό με το Θαβώρ, που η παράδοση το έχει δεχτεί, ενώ άλλοι με το όρος Χερμών. Ο ευαγγελιστής δεν το ονομάζει. Εξ άλλου μας έχει συνηθίσει να σημειώνει ότι ο Ιησούς όταν ήθελε να προσευχηθεί, αποσυρόταν σε ένα βουνό, γι’ αυτό και δεν έκρινε αναγκαίο να το κατονομάσει στην περίπτωση μας. 


Η πίστη για να εκκολαφθεί να στηριχθεί,να βαθύνει και να γίνει πηγή σοφίας για κάποιον, δεν χρειάζεται ιδιαίτερους χώρους προνομιακούς για να  ξεκινήσει  και να στηριχθεί. 
Η πίστη  ξεκινά με από μια ανθρώπινη επαφή με την Αλήθεια μιας ζωής μας κάποιου άλλου,  που αυτός που ήρθε σε επαφή κρίνει ότι αφορά και την δική του αλήθεια για την ζωή, η οποία τον βοηθά να την  διαμορφώσει να την διευρύνει και να την φωτίσει. 
Αυτή η Αλήθεια μας προσφέρεται από την χάρη  και την αγάπη του Θεού Πατέρα , στο πρόσωπο του Ενσαρκωμένου Γιου, του Ιησού Χριστού, και μας κάνει  κοινωνούς του Αγίου Πνεύματος. "Αυτός είναι ο αγαπητός μου Υιός. Σ' αυτόν έθεσα την ευαρέσκειά μου.  Αυτόν να ακούτε!" Αυτή η Αλήθεια είναι, λοιπόν ένα πρόσωπο, ο Ιησούς Χριστός, και η κοινωνία ζωής του ανθρώπου  μαζί Του,  τον μεταμορφώνει  σε πιστό μαθητή  του Ιησού Χρίστου, και  τον καθιστά όχι μόνο παθητικό  αποδέκτη της αυτής της αλήθειας αλλά και κήρυκα και δωρητή της. Το δώρο της αλήθειας που του δωρίθηκε , έστω και «ως σπόρο»,   το δωρίζει για κάθε αδελφό στην πίστη αλλά και για κάθε πλησίον με τον οποίο συνυπάρχει. 
Ο χριστιανός, κήρυκας και δωρητής της αλήθειας, δεν μεταδίδει γνώσεις. Μεταδίδει ζωή και μάλιστα ποιότητα ζωής, και όχι εκτός  τόπου  και χρόνου , αλλά μέσα σε ένα ιστορικό γίγνεσθαι. Ο μαθητής του Χριστού καλείται να γίνει άλλος  Χριστός για τον πλησίον του.
Ο Ιησούς με την Μεταμόρφωση του, στήριξε τους μαθητές του, των οποίων η πίστη στο πρόσωπο που με την αναγγελία του επικείμενου πάθους του  είχε αρχίσει να τρικλίζει, να κλονίζεται και να κινδυνεύει. Στην Μεταμόρφωσή του αποκαλύπτει την Αλήθειά Του σε όλο της το εύρος και μεγαλείο, για να γίνει η Αλήθειά τους και  τη Θεϊκή Αρχή του για να γίνει η Αρχή τους για να δουν ποιος είναι και ο προορισμός τους.  Στο πρόσωπο του βλέπουν την Αγιότητα, την Αλήθεια, την Αγάπη, τη Δύναμη, τη Δικαιοσύνη και την Ευσπλαχνία του Πάτερα όπως μαρτυρούν ο Νόμος , ο Μωυσής, ο Ηλίας και οι Προφήτες και ο Ιησούς Χριστούς βιώνει και καλούνται και οι μαθητές να βιώσουν. 
Η Αλήθεια είναι Μία. Μπαίνει όμως στην ιστορία στην οποία ενσαρκώνεται και ιστορικοποιείται. Ο κίνδυνος να παρεξηγηθεί και να γίνει αχρονική είναι υπαρκτός. Η Αλήθεια είναι ο Ενσαρκωμένος Γιός και Λόγος του Θεού Πατέρα.  Χρειάζεται όμως και να ολοκληρωθεί  η ενσαρκωμένη ζωή του Γιου, με την Ανάσταση,  για να αποκαλυφθεί σε όλο της το εύρος. Στον καθένα από μας δωρίζεται εφάπαξ αλλά χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να γίνει κατανοητή, στο μέτρο που ο καθένας μπορεί, και μετά την Ανάσταση θα ολοκληρωθεί και θα σφραγισθεί, όταν η Αλήθεια του Θεού θα είναι «τα Πάντα σε όλους».

x